lördag, maj 23, 2009

På resa i Malaysia


Malaysia
19 maj var det dags för ”visarun” i Thailand. Efter två månader vistelse i landet måste jag ut ur landet för ny stämpel i passet. Tog därför buss över till Malaysia. Väl där hade jag ingen lust att återvända till Thailand. Det är alltid en liten procedur att bryta upp från ”ett läger” . Bestämde mig därför att resa vidare och ”upptäcka” Malaysia. Detta beslut fattades trots att Thailand har startat en ”drive” att locka turister – två månaders GRATIS visum kan man numera få! Turisterna har tydligen uteblivit den här säsongen i Thailand och detta verkar oroa överheten.

Picture taken in Penang, Malaysia.

På gränsen in till Malaysia var det granskning inte bara av bagage utan även fysiska person eftersom det fruktade viruset A (H1N1) härjar i området! Fick precis innan min utresa från Thailand höra per telefon av Helena och Pat att flera av deras vänner insjuknat i viruset i södra Thailand och numera ligger på sjukhus. Det är tydligen provinserna Narathiwat, Yala och Pattani som drabbats där det redan sedan tidigare råder oroligheter av andra orsaker. Viruset hade även börjat sprida sig i provinsen Songklah.

På gränsen över till Malaysia hänvisades jag därför tillsammans med andra västerlänningar för ”checkup”. Sjukhuspersonal med munskydd tog febern på oss och vi fick fylla i frågeformulär och besvara frågor typ var vi vistats det senaste halvåret och om vi kände några sjukdomssymtom. Jag frågade efter munskydd och använde det på bussfärden till Penang.

Med på resan till Penang var även ett syskonpar från Schweiz och Diana Lee, en amerikansk kines som bor i Japan! (Hur komplicerat kan det bli?). Hennes ressällskap var en man från Australien. Båda i min ålder. Diana verkar intressant, hade liksom mig i mogen ålder brutit upp från sitt gamla liv och börjat om på nytt inom ett helt annat område. Hon jobbar numera som frilans journalist. Gå gärna in på hennes hemsida: www.uniorb.com

Bodde på ett back packer guest house Love Lane Inn i två nätter i Penang. 20 RM (ca. 50 kr per natt) för ett singel rum. Det bästa var att jag hade tillgång till wireless internet 14 timmar per dygn!

I Penanag är det lätt att känna suget för shopping! Det finns mycket vackra saker, kläder och skön musik att finna både i China town och i den Indiska delen! Lätt att finna presenter som passar till alla nära och kära där hemma! MEN jag vågar inte köpa något av utrymmesskäl! Har redan alldeles för mycket bagage att ta med mig tillbaks hem på flyget!


Pulau Perhentian Kecil
Klockan 5:00 på morgonen den 21 maj gav jag mig av från Penang i minibuss till nordöstra delen av Malaysia. Det var en mycket slingrig och krokig 5,5 timmars resa i bergen över till andra sidan kusten av Malaysia! Åtskilliga gånger blev vi stoppade i kontroller där polisen såg hotande ut med sina skjutvapen. Jag frågade chauffören om dessa kontroller berodde på att vi färdades utefter Thailands södra gräns där oroligheterna är ganska stora. Han menade att det inte berodde på detta, men kunde inte ge en bra förklaring på varför vi ideligen blev stoppade för inspektion. Fick höra, för några dagar sedan hade en hel familj skjutits till döds på universitetet i Songklah, där jag tidigare varit på besök hos antropolog Arporn U-krit. Södra Thailand verkar vara mycket lömskt!

Pulau Perhentian Kecil

Vi anlände till Kuala Besut, där en speed boat förde mig till ön Pulau Perhentian Kecil. Det fanns ingen elektricitet på ön. En generator gick igång klockan 7:00 på kvällen och stängdes av tolv timmar senare - så det fanns tillgång till fläkt på natten! Bodde i ett beach house precis på stranden. Fick ge 50 RM per natt. Standarden var inte hög. Mycket primitiv. För samma summa pengar går det att få betydligt bättre boende på Ko Lanta. Men här fanns det begränsat med boende och ön är inte överexploaterad som det har blivit på Lanta, därför var nästan alla resorter helt fullbelagda. Det var inte lätt att få tag i rum!

Tillbringade tiden på ön med utflykter. Var ute och vandrade en djungel stig för att ta mig till andra sidan av ön. Stötte på en jätteödla – lika stor som en krokodil!! Visste inte ens om att så stora ödlor fortfarande existerar! Jag kände mig ganska liten i det ögonblicket när jag ensam mötte denna gigantiska varelse!








Djungelstig



Det är en ödla - inte en krokodil!

Passade också på att snorkla. Vattnet är fortfarand klart här i Sydkinesiska havet. Simmade rätt in i ett jättestim av vackra färgglada fiskar som inte var det minsta rädda för mig. De simmade rätt upp framför syklopet för att ta en närmare titt på mig. Jag kunde ta på dem. Simmade också bland jättesköldpaddor! Har tidigare aldrig sett några. Och jag simmade bland hajar!! Något som jag aldrig trodde att någon skulle få mig till!!!

Pulau Perhentian Kecil

Kan också meddela lillasyster Gunilla att nu har jag sett svenska Robinson ön Tengah! Det var allmänt känt i området att Sverige har denna ö som sin Robinson-ö, men annars lyser Svenskarna med sin frånvaro i detta område. Har inte stött på en endaste en än så länge. Detta verkar vara en populär plats för engelsmän att semestra på, men har också stött på folk från Australien, Amerika, Frankrike, Holland, Tyskland etc. men inte en enda turist från hela Skandinavien!

Inga kommentarer: